November 02, 2014

Ostružinový koláč s banánem

Znáte to, to vám takle druhý den prochází tvaroh a než byste ho vyhodili, toho radši někde zužitkujete. K tomu Vám v mrazáku leží nějaké to ovoce ještě z léta a na lednici se válí přezrálý banán. A vy máte chuť na sladké a nejlépe hned teď. Takže rychlý koláč byl na světě.



Recept není z mojí hlavy, ale z letního vydání Apetitu. To bylo tedy ještě v době, kdy jste do koláče mohli nacpat čerstvé ovoce. Ale nebojte, i zmražené poslouží skvěle. Takže jdeme na to.

Suroviny:
1 vejce
1 hrnek cukru (může být i o trochu méně, pokud nemusíte příliš sladké buchty)
200 ml zakysané smetany (nahradila jsem zmiňovaným skoro-procházejícím tvarohem – pokud taky přistoupíte k této variantě, do těsta přilijte mléka, jinak je příliš tuhé)
1 prášek do pečiva
1 hrnek polohrubé mouky (já použila celozrnnou)
Mandle na plátky
Ovoce – doporučuji kombinaci nevýrazného banánu a kyselejších ostružin

Na drobenku:
6 lžic hrubé mouky
4 lžíce cukru
1 vanilinový cukr
85 g změklého másla

Postup
Troubu si předehřejte na 180 stupňů.
Utřete vejce a cukr. Do této směsi vmíchejte zbylé suroviny. Pokud je těsto příliš tuhé, přilijte mléko. Vypracujte drobenku.



Vzniklé těsto vylijte na vymazanou a moukou vysypanou formu (ideálně kulatou, 28 cm v průměru, případně menší s vyššími okraji).
Na těsto poklaďte nejprve ovoce a poté drobenku a mandle.
Pečeme 25 – 30 minut.



Sečteno podtrženo, koláč se vším všudy za 45 minut.

No comments:

Post a Comment